Pogovor z Rokom o modrosti

Bilo je konec januarja 2023. Obležala sem. Nič hujšega. Kar je bilo prej obrnjeno navzven, bolezen vedno obrne navznoter. In to je res pravi blagoslov. V takem času sem postala bolj senzibilna za duhovne vsebine. Še največ jih odkrijem v pogovoru z otrokoma. :-) Če me preveč ne zdeluje in sem zadosti 'pri sebi', pogledam tudi kakšen podcast, ki me pritegne. V tej epizodi bolezni sem pogledala podcast Aidea, ko je voditelj Klemen Selakovič gostil patra Karla Geržana. Priporočam. Mene osebno je močno nagovoril. Ampak to je le moja izkušnja. Dopuščam, da bodo drugi imeli drugačno.

 

Po ogledu sva imela dialog s petletnim sinom Rokom. Potekal je nekako takole (priznam, da sem ga vmes malo tudi izzvala):

 

Rok: Ta gospod (pater Geržan) ima pa lepo brado. :-)

Jaz: Ja. Kaj pa misliš, da se skriva v bradi?

Rok: Modrost.

Jaz: Kaj pa to pomeni? Pomeni, da je človek moder?

Rok: Ne. To pomeni, da je brada znotraj modra, navzven pa bela.

Jaz: Od kod pa pride modrost?

Rok: Iz telesa.

Ostala sem tiho, vau.

 

Ja, to je tisto, kar si želim predati naprej, ko govorim o čuječnosti. Modrost prihaja iz telesa. In kot me je nekoč vprašala moja učiteljica: Kje je um, je tudi rekla: Um je v telesu. Zato je mindfulness (čuječnost) predvsem heartfulness (srčnost). Poslušati telo je dobro. Tudi takrat, ko kdo meni, da za kakšno nalogo potrebuje le um.

 

Rok (in Tara) hvala. Neizmerno potrpežljiva učitelja sta :-).