Kdo sem

Dr. Simona MLINAR

 

Izobrazba2003  Diploma  (Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani)


2008  Magisterij, antropologija (Fakulteta za družbene vede Univerze v Ljubljani)


2019   Doktorat, socialna medicina  (Medicinska fakulteta Univerze v Ljubljani)


2020  Mindfulness Practitioner Course (Academy of Modern Applied Psychology)


2022  Mindfulness-Based Stress Reduction, Level 1 (The Mindfulness Network, Bangor University)


2023  Mindfulness-Based Stress Reduction, Level 2 (The Mindfulness Network, Bangor University)

 


Moja izkušnja s čuječnostjo


Moje raziskovanje same sebe se je začelo še v času študija teologije z 10-dnevnim kontemplativnim umikom in vadbo kontemplacije. Študij teologije sem končala leta 2003. Formalno izobraževanje sem nadaljevala in leta 2008 na Fakulteti za družbene študije Univerze v Ljubljani magistrirala iz antropologije na temo Gandhijeve metode nanasilnega odpora (satyagraha). Gandijev pristop me je pripeljal do globljega razumevanja sočutja. Sočutje je osrednji del budistične meditacijske prakse. Da ga bolje spoznam, sem opravila tri stopenjsko izobraževanje pri tibetanskem budističnem učitelju Jonge Mingyur Rinpočeju. Trajalo je tri leta. Izobraževanje pri njem je po vsaki stopnji priporočalo 6 mesečno vadbo meditacije. Moja radovednost je naletela na izjemno bogastvo različnih duhovnih praks. Te so me pripeljale do prakse čuječnosti.  Z njimi sem odkrivala lastne meje pri usmerjanju in ohranjanju pozornosti.  Vadbi čuječnosti in njenih blagodejnih učinkov na področju zmanjševanja stresa se intenzivno posvečam tudi danes. Tudi s pomočjo čuječnosti, predvsem načrtnim usmerjanjem pozornosti, sem leta 2019 uspešno zaključila doktorski študij na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani.

 

S svojim poudarkom na blagem in prijaznem pristopu in opazovanju sebe me je čuječnost povsem prevzela. Da bi pridobila še več znanja na tem področju, sem leta 2020 v okviru Društva za razvijanje čuječnosti opravila 8-tedenski tečaj MBSR. Dodatno znanje sem pridobila na Rice University, na kateri sem decembra 2020 končala izobraževanje pri dr. Elizabeth Slator na témo Temelji čuječnosti (Foundations of Mindfulness), in nato marca 2021 še nadgradnjo tega programa pri isti učiteljici z naslovom Čuječnost in dobro počutje: Živeti v ravnotežju in s preprostostjo (Mindfulness and Well-Being: Living with Balance and Ease). Iz želje, da bi znanje in prakso posredovala tudi drugim, sem se odločila za izobraževanje na Tečaju za praktikanta čuječnosti Mindfulness Practitioner Course pri učitelju Kainu Ramsayu na Academy of Modern Applied Psychology in ga zaključila oktobra 2021. Decembra 2021 sem pridobila certifikat za učiteljico čuječnosti pri Patricku Howellu. Maja 2022 pa sem v soorganizaciji The Mindfulness Network in Univerze Bangor (Wales) zaključila izobraževanje 'Na čuječnosti utemeljeno zmanjševanje stresa', na kratko MBSR (Mindfulness-Based Stres Reduction), in pridobila certifikat za samostojno poučevanje 8-tedenskega programa MBSR. V decembru 2023 pa sem prav tako v soorganizaciji The Mindfulness Network in Univerze Bangor zaključila še drugo stopnjo izobraževanja za učitelja čuječnosti.


Čeprav sem si iz čuječnosti pridobila veliko znanja, vidim njeno bistvo, smisel in namen v vsakodnevni osebni praksi načrtne vadbe zavestne pozornosti, opazovanja same sebe. To me usposablja, utrjuje in umirja ter predvsem pripravlja, da jo vadim tudi v neformalni obliki v življenju z družino in drugih odnosih, ki jih gojim. Vadba čuječnosti ni zapletena. To ne pomeni, da je lahka. Poteka predano, disciplinirano in potrpežljivo. Ne vrednoti, ne ocenjuje. Vse dobro spoznamo že táko, kot je. Naše doživljanje se začne in konča v nas. Vadba čuječnosti nam lahko nakloni veliko dobrega, ki se ga trenutno morda niti ne zavedamo, pa ga že ves čas nosimo v sebi. Zase lahko rečem, da dlje kot hodim po tej poti, bolj spoznavam, da se raziskovanje sebe nikoli ne konča. Z metodo, o kateri govori Rumijev stavek:  »There is a voice that doesn't use words. Listen.«

 

Simona Mlinar: Čuječnost je zame način življenja

Nedavno objavljen intervju (datum objave 10. 7. 2023).

https://www.moia.in/simona-mlinar-cujecnost-je-zame-nacin-zivljenja/